Digitaaliset valuutat, kuten litecoin, dogecoin ja etenkin bitcoin, ovat koristaneet uutisotsikoita jo monia vuosia. Niistä on puhuttu niin hyvässä kuin pahassa, koska niiden kurssit ovat liikkuneet ylös ja alas hyvinkin lyhyellä ajanjaksolla. Ja juuri tämä on asia, joka on alkanut kiinnostaa sijoittajia.
Bitcoin on suurin ja suosituin kaikista virtuaalivaluutoista. Se julkaistiin vuonna 2009 ja sen keksijää ei tunneta vieläkään, koska kyseessä on joko ryhmä tai henkilö, joka käyttää salanimeä Satoshi Nakamoto. Bitcoin perustuu lohkoketjuteknologiaan, eikä se ole kiinnitetty mihinkään valtioon tai keskuspankkiin.
Bitcoinin synty oli eräänlainen protesti sen syntyaikojen talouskriisille, ja sen myötä haluttiin tarjota vaihtoehtoinen valuutta, johon ei vaikuttaisi maiden sisäiset talousongelmat ja -kriisit. Lohkoketjun ansiosta käyttäjät ovat anonyymejä, mutta jokainen rahansiirto on kuitenkin tallennettu jokaisen bitcoinin avoimeen tiedostoon.
Valuutta on kuitenkin ollut yleisesti uutisissa enemmänkin sen kurssiheilahtelujen ansiosta, joista - ja paljon muustakin - voit lukea lähemmin Sijoitusrahastot-sivustolta ja näet samalla myös sen, mikä bitcoin kurssi sillä hetkellä on.
Bitcoineja voi louhia tai ostaa
Ennen kuin voit ostaa bitcoineja netissä, sinulla täytyy olla lompakko eli tili, jossa säilytät niitä. Kyseinen palvelu on tarjolla monesti suoraan virtuaalivaluuttoja myyvien tahojen puolesta, mutta sitä varten on myös erillisiä sivustoja. Bitcoineja voidaan myös louhia, mutta se vaatii vain louhintaa varten suunnitellun erikoistietokoneen.
Helpoin tapa on siis ostaa niitä verkkopalvelusta tai vaihtoehtoisesti suoraan toiselta bitcoinin omistajalta. Bitcoinien käyttäminen on yhtä lailla helpompaa kuin aikaisemmin, koska monet verkkokaupat ja -palvelut hyväksyvät niitä maksuvälineinä ja lukumäärä nousee vuosi vuodelta. Niillä voidaan tehdä ainakin tekniikkaostoksia ja varata lomamatkoja.
Ostotapahtumassa rahansiirto hoidetaan koodeilla. Lompakosta siirretään varoja vastaanottajan avainkoodille, joka on uniikki jokaiselle siirrolle. Rahansiirto varmistetaan vielä omalla avainkoodilla ja vastaanottaja varmistaa sen. Täten rahansiirrot hoituvat tarkasti ja varmuudella.
Mitkä ovat bitcoinin vaarat?
Itse valuuttana bitcoin on hyvin turvallinen. Sen varastaminen tai menettäminen on lähes mahdotonta. Sen koko järjestelmä perustuu avoimuuteen ja siirrot näkyvät netissä kaikille käyttäjille. Lisäksi virtuaalivaluuttaa ei ole perustettu pahantahtoisin ajatuksin.
Suurimmat vaarat liittyvätkin sen säilytystä tarjoaviin lompakoihin ja epärehellisiin bitcoin-pörsseihin sekä tietenkin heiluvaan kurssiin. Suuri virtuaalivaluuttojen kysyntä on johtanut siihen, että myös huijarit ovat aktivoituneet. Valitettavasti alalla on ollut palveluntarjoajia, jotka ovat poistuneet markkinoilta yhdessä yössä sinne säilöttyjen valuuttojen kanssa.
Suurin osa toimijoista on kuitenkin rehellisiä, ja ne voidaan tunnistaa vähintäänkin siitä, että ne ilmoittavat avoimesti osoitteensa ja yhteystietonsa, jolloin palvelun käyttäjillä on selkeä käsitys siitä, kenen kanssa he toimivat.
Kurssi perustuu kysynnän ja tarjonnan lakiin
Koska bitcoinin arvo ei perustu mihinkään reaalivaluuttaan tai keskuspankkiin, sen arvon määrittelee yksinkertaisesti kysyntä ja tarjonta. Mitä enemmän ostajia sillä on, sitä arvokkaampi siitä tulee, koska sitä vähemmän bitcoineja on enää tarjolla markkinoilla.
Yhteensä bitcoineja on nimittäin vain 21 miljoonaa kappaletta, ja markkinoilla on tällä hetkellä lähes 90 prosenttia koko määrästä eli noin 19 miljoonaa kappaletta. Kyseessä on siis melko harvinainen valuutta, joka itsessään herättäää sijoittajien mielenkiinnon. Kysyntään vaikuttaa luonnollisesti myös se, että sen käyttömahdollisuudet ovat monipuolistuneet ja lohkoketjuteknologia yleistynyt.
Bitcoin-voitot ovat Suomessa verollista tuloa
Jokainen suomalainen sijoittaja miettii verotusasioita, koska etenkin Suomessa ne voivat viedä reilun osan voitoista. Kryptovaluuttojen myynnistä saadut voitot rinnastetaan osakevoittoihin eli niistä verotetaan pääomaprosentin mukaan vähintään 30 %. Maksat sen siinä vaiheessa, kun siirrät myyntituottosi kryptolompakosta omalle pankkitilillesi.